W greckiej kuchni

Kuchnia grecka jest jedną z najsmaczniejszych na świecie. Jednocześnie jest jedną z moich ulubionych. Kuchenne tradycje sięgają kilku tysiącleci wstecz, ale od czasów starożytnych jej podstawę niezmiennie stanowi śródziemnomorska trójca: pszenica, oliwa, wino. Równolegle z kolejnymi wydarzeniami historycznymi, potrawy ewoluowały – ciągle żywe są w niej wpływy kuchni rzymskiej, tureckiej, perskiej, arabskiej, bałkańskiej, a nawet i słowiańskiej.

34c9b21d2eb71bd8c27bf6c5930d18b8fot. odkryjgrecje.pl

W związku z ciepłym klimatem jaki panuje w Grecji, na stołach królują potrawy ze świeżych warzyw: oberżyny, cukinii, papryki, sałaty, szpinaku oraz roślin strączkowych, zwłaszcza z soczewicy, fasoli, ciecierzycy. Z kolei górzyste tereny tego kraju, których nie brakuje sprzyjają hodowli baranów i kóz – mięso jagnięce i baranina cieszą się tutaj ogromną popularnością. Kozie mleko, równie często co krowie, wykorzystywane jest tam do produkcji serów, spośród których kilka np. feta, nie jest produkowanych w żadnym innym kraju świata poza Grecją. W związku z tym, że jest to kraj tysiąca wysp, lokalnymi specjałami są potrawy rybne oraz owoce morza. To wszystko składa się na to, że przysmaki pochodzące z tego śródziemnomorskiego kraju należą do najsmaczniejszych i najzdrowszych na świecie.  A jest się czym zachwycać:

Musaka

Absolutny numer jeden greckiej kuchni (i mój osobisty). Plastry bakłażana, plastry ziemniaków, mielone mięso wieprzowe i gruba warstwa sosu beszamelowego, a wszystko to zapieczone w piekarniku – przygotowanie musaki wydaje się być banalnie proste. Jednak ci, którzy kiedykolwiek próbowali ją przyrządzić, mają zupełnie inne zdanie na ten temat.

musaka_greckafot. dietmap.pl

Tzatziki

Co prawda to nie potrawa, ale dodatek ten jest podstawą każdej greckiej potrawiy. Cieszy się ogromną międzynarodową sławą. Tzatzki trzeba przyrządzać tylko i wyłącznie z użyciem prawdziwego, greckiego jogurtu, bo to właśnie w nim tkwi cały sekret. Poza wspomnianym jogurtem, posmakujemy tam świeżego ogórka, czosnku, szczypty soli i pieprzu kilka kropel octu winnego. Najlepiej smakuje jako dodatek do pieczonych lub grillowanych mięs lub ziemniaków.

tzatziki_35fot. cookdiary.net

Souvlaki

Mięso, kilka frytek, pomidory, cebula, czasem także sałata oraz sos tzatziki lub musztardowy, wszystko to ciasno zawinięte w pitę – fast food w greckim wykonaniu. Nazwa ta dosłownie znaczy szaszłyk, bo w tradycyjnej postaci potrawa ta to po prostu grillowane na patyczkach mięso. Zawijanie szaszłyków z dodatkami w pitę przyszło dopiero z czasem. Oprócz souvlaki z grillowanym kurczakiem czy wieprzowiną bardzo popularne są także te z gyrosem, kebabem, nieco rzadziej wybiera się te z bekonem, z kiełbasą, ale i istnieje również wersja dla wegetarian.

15419350_1183688301666485_794819791_o

Gemista

Czyli faszerowane papryki, pomidory, nierzadko także cukinie i bakłażany. Tak samo lubiane są tutaj dwie wersje farszu, z samego ryżu i z ryżu z mięsem mielonym. Całość zapieka się mocno skropione oliwą z oliwek, zazwyczaj razem z kawałkami ziemniaków, które miękną i wchłaniają tworzący się sos z warzyw.

gemistafot. mylania.com

Pastitsio

Wyglądem przypomina wspomnianą musakę, ale bakłażan i ziemniaki zastąpione zostają grubym makaronem w kształcie rurek. Ta potrawa to doskonały przykład włoskich wpływów w tutejszej kuchni. Można rzec, że to lasagne w greckiej wersji.

img_1909fot. athenianfoods.com

Horiatiki

Jest jedna z najpopularniejszych sałatek świata. Tradycyjny ser feta w połączeniu z pomidorami, ogórkami, zieloną papryką, czerwoną cebulą, czarnymi oliwkami, oliwą z pierwszego tłoczenia i szczyptą oregano – to cały sekret tego „dania”. Bezapelacyjnie króluje na stołach greckich domów i tawern, zaś sami Grecy nie potrafią sobie bez niej wyobrazić jakiegokolwiek posiłku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

fot. albumarium.com

Ouzo

Greckie specjalności to nie tylko jedzenie. Ten miejscowy trunek ma moc 48% (czyli więcej niż polska wódka) oraz posmak anyżku. Jedni ją uwielbiają i rozkoszują się każdym łyczkiem, drudzy wprost nienawidzą, a na samo wspomnienie na ich twarzach pojawia się grymas niezadowolenia. Ciekawostką jest, że w połączeniu z wodą (np. lodem) zmienia kolor na mleczny.

3915769_orig

fot. best.ntua.gr

Reklamy

2 thoughts on “W greckiej kuchni

  1. Horiatiki w spolszczonej wersji często robię w domu. Nazywam to po prostu sałatką grecką🙂 Musaki chyba nigdy nie jadłam, ale uwielbiam bakłażany, wiec może kiedyś spróbuję. Także w spolszczonej wersji z mniejsza ilością beszamelu. 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s